Twitteriä taviksille – viisi vinkkiäni

Tänään vietetään itsenäisen Suomen 95-vuotisjuhlaa. Onnea Suomi!

Illalla katsotaan tietysti Linnan juhlia telkkarista ja innokkaimmat seuraavat juhlia myös sosiaalisessa mediassa esim. Twitterin kautta. Twitterissä juhlien seuraaminen ja kommentoiminen onnistuu hashtagin #linnanjuhlat avulla. Och samma på svenska med hashtag #slottsbalen :).

Twitterissä on luvassa ainakin vieraiden tunnistamista, pukujen (ja toimittajien) arvostelua, tilannekomiikkaa ja paljon muuta hauskaa. Osa linnanjuhlien vieraista osallistuu takuuvarmasti keskusteluun itsekin. Jo viime vuonna #linnanjuhlat nousi maailmanlaajuisesti suosituimpien Twitter -aiheiden kärkeen. Toistuukohan sama myös tänä vuonna? Petteri Järvinen kirjoitti heti tuoreeltaan viime vuoden juhlista otsikolla ”Linnan juhlista vuoden Twitter-tapahtuma”.

Minulla on ollut Twitter-tili kolmisen vuotta, mutta vasta viime kesänä aktivoiduin hieman enemmän. Super-aktiiviksi en vieläkään tunnustaudu, mutta kyllä Twitteriä tulee kuitenkin käytettyä päivittäin. Moni ystäväni on ihmetellyt Twitter-intoani ja kysellyt miten palvelusta pääsisi kärryille. Koska tänään näitä ihmettelijöitä saattaa olla enemmänkin, niin tässä omat viisi vinkkiäni Twitterin käytön aloittamiseen – suht uudehkon Twitter-käyttäjän ja ihan ”taviksen” näkökulmasta:

  1. Jotta palvelusta saa yhtään mitään irti, kannattaa seurata isoa määrää kontakteja. Joskus törmää tyyppeihin, joilla on kyllä paljon seuraajia, mutta jotka eivät itse seuraa melkein ketään. Jos et ole viihdemaailman superstara @JustinBieber (yli 30 milj. seuraajaa) tai Yhdysvaltain presidentti @BarackObama (yli 24 milj. seuraajaa), niin älä sorru tähän. Jokainen löytää toki oman tapansa käyttää palvelua, mutta mielestäni Twitteristä saa paljon enemmän irti, kun seuraa laajalla rintamalla erilaista porukkaa.
  2. Keitä seurata? Voit hyvin aloittaa omista mielenkiinnon kohteistasi ja kavereistasi. Harrastusten, työn tai viihdemaailman kautta löytyy varmasti kiinnostavia seurattavia. Lisää seurattavaa löytyy vaikkapa tästä listasta: ”Sata kiinnostavaa suomalaista Twitterissä”. Kannattaa myös kurkata, keitä muut seuraavat ja klikkailla sieltä lisää kontakteja.
  3. Ole aktiivinen. Aluksi kannattaa seurata muita hetken aikaa, jotta pääsee hieman jyvälle jutusta. Kannattaa ehkä myös miettiä miltä pohjalta aikoo itse Twitterissä olla. Osa nimittäin avautuu hyvinkin henkilökohtaisista asioista ja käyttää Twitteriä enimmäkseen yksityishenkilöiden kanssa keskusteluun. Toiset taas ovat läsnä puhtaasti ammatillisessa mielessä ja jakavat kiinnostavaa tietoa, blogilinkkejä ja artikkeleita omasta aihepiiristään. Oma läsnäoloni on jotain tältä väliltä.
  4. Mistä seuraajia itselle? Twitterissä voi olla yksinäistä, jos kukaan ei kuule mitä siellä höpötät. Älä huoli, seuraajia ilmaantuu kyllä tasaiseen tahtiin, kun olet itse aktiivinen. Seuraa laajasti, osallistu keskusteluihin (esim. tänä iltana #linnanjuhlat –keskusteluun!), jaa mielenkiintoista sisältöä ja uudelleentweettaa myös muiden juttuja. Kun seuraat uusia tuttavuuksia, niin osa porukasta seuraa sinua välittömästi takaisin ja osa ehkä pienellä viiveellä. Paljon on kyllä niitäkin, jotka eivät noudata tällaista käytäntöä, vaan pitävät omat seurattavansa suppeana ja julistavat vain sitä ”omaa sanaa”. Suotakoon se heille :).
  5. Kun infomäärä alkaa tuntumaan ähkyltä, siirry käyttämään jotain apuohjelmaa esim. Tweetdeckiä. Näin saat laajan seurattavien joukon ”hanskattua”. Voit muodostaa listoja ja seurata mielenkiintoisia keskusteluja omissa sarakkeissaan – myös jälkijunassa. Voit myös hyödyntää muiden tekemiä listoja. Edellä mainittu Ylen top-100 lista löytyy käyttäjältä @NikuHooli.

Ei muuta kuin rohkeasti twiittailemaan! Tämä ilta on oikein hyvä ilta aloittaa, muista hashtag #linnanjuhlat. Nähdään Twitterissä!

Tiina

P.S. Jos haluat tutustua Twitteriin hieman perusteellisemmin, tässä muutama hyvä linkki, joista voi aloittaa:

www.sosiaalinenmedia.org tai Viestintä-Piritan Twitter-opas ”Näin aloitat Twitterin käytön” (päivitys 7.12. korjattu linkkiin esityksen uudempi versio – kiitos Piritta!)

4 kommenttia

    1. Kiitos Esa kommentistasi! Vilkaisin pikaisesti kirjoituksesi ja erinomaisia pointteja sulla myös. Käyn lukemassa artikkelin kokonaan, kun on parempi hetki. Nyt telkku auki ja juhlia katsomaan :). Kuulemisiin!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s