Rohkeudesta

Rohkeus on yksi kardinaalihyveistä. Wikipediasta löytyvän määritelmän mukaan kardinaalihyveet ovat äärimmäisiä hyveitä, joiden varassa riippuu koko inhimillisyys. Aristoteleen mukaan on olemassa neljä kardinaalihyvettä: viisaus, oikeamielisyys, kohtuullisuus ja rohkeus.

Rohkeus on uskallus tehdä asioita välittämättä pelosta, kivusta, vaarasta, epävarmuudesta tai pelottelusta.

Olen pohtinut viime aikoina paljon rohkeutta ja sen eri ilmenemismuotoja. Minun ei tarvitse kuin katsoa kahta tytärtäni, niin näen kaksi täysin erilaista rohkeuden muotoa. Nuorempi tyttäreni on uhkarohkea rämäpää, kykenemätön tajuamaan vaaroja tai pohtimaan seurauksia. Aina valmis kiipeämään joka paikkaan ja tulemaan pää edellä alas mistä vain. Vanhempi tyttäreni on pienestä saakka ollut paljon varovaisempi ja harkitsevampi. Mutta hänestä löytyy päättäväistä tahtoa ja ”hiljaista” rohkeutta yllättävissäkin tilanteissa.

Minä taas tarvitsen päivittäin yrittäjän rohkeutta, uskallusta tehdä päätöksiä, mennä läpi sen harmaan kiven ja hypätä tuntemattomaan. Ottaa harkittu riski ja sietää epävarmuutta. Aina silloin tällöin eteen ilmaantuu myös kokonaan uusia mahdollisuuksia ja isoja valinnan paikkoja, jotka määrittävät hyvin pitkälle sen, mitä tulevaisuudessa (tai ainakin lähivuosina) tapahtuu. Nämä mahdollisuudet voivat tulla eteen pyytämättä ja yllättäen, joten aina niihin ei pysty ennalta varautumaan. Tällöin tarvitaan paljon paljon rohkeutta hypätä se tarvittava benji-hyppy. Hyppy tuntemattomaan – luottaen siihen että kuminauha kyllä kestää.

Yrittäjäksi ryhtyminen on monelle ensimmäinen tällainen hyppy.

Jos olet yrittäjä, joudut tekemään päätöksiä ja olemaan rohkea jatkuvasti. Lisäksi sinun pitää osata ottaa huomioon suuri määrä muuttujia. Tekemäsi päätökset vaikuttavat – yrityksen ja itsesi lisäksi – tietenkin omiin läheisiisi, työntekijöihin, asiakkaisiin, yhteistyökumppaneihin, alihankkijoihin jne. Ne vaikuttavat usein myös taloudelliseen tilanteeseesi (etkä ehkä edes tiedä varmasti kumpaan suuntaan) sekä yrityksesi tuleviin mahdollisuuksiin markkinoilla. Tämä lisää päätöksenteon vaikeutta entisestään.

Välillä kokenutkin yrittäjä tarvitsee sparrausta. Aina ei olo ole niin kovin rohkea. Ehkä epävarmuustekijöitä on liikaa tai usko ei vain riitä. Edessä häämöttävä päätös voi tuntua liian suurelta. Yrittäjän paras kaveri on onneksi toinen yrittäjä – joku jonka kokemuksiin voi samaistua ja jonka tekemisistä voi ottaa mallia. Rohkaisua ja sparrausta voi löytää erilaisista verkostoista ja tutuilta yrittäjäkolleegoilta sekä tietenkin kirjoista ja netistä.

Omassa rohkeuden kaipuussani luin vihdoin loppuun vuosi sitten kesken jääneen Steve Jobsin elämäkerran. Jobs oli äärimmäisen rohkea ja kunnianhimoinen ihminen. Hän viis veisasi siitä mitä muut ajattelivat ja ajoi päättäväisesti läpi oman tahtonsa ja visionsa, vaikka kuinka olisi hakannut vastaan. Katsoin myös pitkästä aikaa YouTubesta hänen kuuluisan puheensa Stanfordin valmistujaisista vuodelta 2005. Jobs oli luonteeltaan lievästi sanottuna hankala, mutta en voi olla ihailematta hänen rohkeuttaan ja asennettaan. Hän oli rohkea myös tekemään virheitä, myöntämään erehdyksensä ja kääntymään aivan toiseen suuntaan. Siinä sitä onkin opettelemista meille täydellisyyden tavoittelijoille…

Ehkäpä yrittäjän todellinen rohkeus onkin juuri sitä että ei pelkää tehdä virheitä? Kuten joku viisas on joskus sanonut: ”Ihminen joka ei tee virheitä, ei tavallisesti tee mitään muutakaan.”

Rohkeutta uuteen vuoteen!

2 kommenttia

  1. Hei Tiina, hyviä ja omasta päästänikin aika tuttuja ajatuksia :). Samoista syistä ihailen minäkin Jobsia, ja olen jatkanut hänen oppiaan ”stop living somebody else’s life” eteenpäin nuorille urheilijoille, joiden kanssa olen saanut olla tekemisissä Turussa.
    Minulle rohkeus on ollut mm. sitä, että olen tehnyt isoja ja radikaaleja valintoja (Urani kustannuksella? Ehkä,…en tiedä vielä, mutta ainakin taloudellisen hyvinvoinnin kustannuksella). En aio olla yksi heistä, jotka vanhana tai sairastuttuaan katuvan monia asioita. Sitä minulle tarkoittaa rohkeus :).
    Hieno blogi sinulla! Iloa viikkoosi! Minna

    1. Kiitos kommentistasi Minna! Tärkeintä kai olisi yrittää elää elämäänsä niin, ettei kauheasti tarvitsisi katua mitään. Virheiltä ei tietenkään voi välttyä, mutta ehkä se niihin suhtautuminen on se mikä ratkaisee – eli asenne :). Kurkkasin blogiisi ja hieno oli sekin. Meillä taitaa olla paljon yhteisiä kiinnostuksen aiheita. Luen lisää hieman paremmalla ajalla. Samoin sinulle mukavaa viikkoa ja ollaan yhteyksissä! Tiina

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s