Äidit töihin – vaikka väkisin?

Ajankohtaisen kakkosen A2-teemaillassa on aiheena ”Äidit töihin!”. Toivon keskusteluun avarakatseisuutta ja innovatiivisuutta. Tässä asiassa ei ole oikeaa tai väärää, joten on turha syyllistää äitejä, isiä tai työnantajia. On löydettävä ratkaisuja ja muutettava asenteita, jotta pienten lasten äidit voivat niin halutessaan palata nopeasti työelämään, lapset mennä ikänsä mukaiseen sopivaan hoitoon tai isät jäädä kotiin. Keskusteluissa unohdetaan usein myös se seikka että varsin monet naiset toimivat Suomessa yrittäjinä. Miten tuetaan näiden naisten äitiyttä ja tarjotaan yrittäjä-äidille joustava mahdollisuus hoitaa lapset kotona?

Lähestyn asiaa kolmesta eri näkökulmasta, joita maustavat omat kokemukseni – kahden lapsen äitinä ja yrittäjänä.

Ensimmäinen näkökulma – Lapsen etu

Alle kaksivuotiaan lapsen paras hoitopaikka on ensisijaisen hoitajan kanssa. Tämä on tutkittu juttu ja tästä emme pääse yli emmekä ympäri – jos ja kun asiaa tarkastellaan lapsen näkökulmasta. Jos äiti haluaa (tai yrittäjä-äidin on pakko) palata nopeasti töihin, lapsen paikka ei ole päiväkodissa, vaan kodinomaisessa hoidossa isän, isovanhemman tai jonkun muun läheisen hoitajan kanssa. Katso Liisa Keltikangas-Järvisen vuoden takainen haastattelu Ylen Aamu-tv:ssä ”Millainen on hyvä hoitopaikka alle 3-vuotiaalle”. Lapsen kehityksen näkökulmasta nykyiset vanhempainraha- ja päivähoitojärjestelmämme eivät ole optimaalisia. Professori Keltikangas-Järvinen kertoo tuossa haastattelussa miksi.

Toinen näkökulma – äidin etu eli henkilökohtaiset ambitiot

Kotiäiti vai uraäiti? Kumpi on parempi, kenen valinnat ovat arvokkaampia – ja kenen vinkkelistä? Valitettavasti tämä vastakkainasettelu on arkipäivää. Totta on kuitenkin vain se että äidit ovat erilaisia ja myös lapset ovat erilaisia. Siinä missä yksi äiti kaipaa töihin puolen vuoden kotona olon jälkeen, toinen ei voisi kuvitellakaan menevänsä töihin ennen kuin lapsi täyttää kolme. Voi myös olla että toiselle vauvavuosi on elämän raskainta aikaa yövalvomisineen ja uupumisineen – toiselle taas äitiys on helppoa, ihanaa ja kaikkien unelmien täyttymys. Asenteet ovat herkästi sellaiset että toinen äiti leimataan itsekkääksi uraohjukseksi ja toinen on se kuuluisa ”hyvä äiti”. Entä mitä tekee yrittäjä-äiti, joka kyllä haluaisi olla pitkään kotona lapsen kanssa, mutta yrityksen tilanne pakottaa töihin? Tässä kohdassa astuvat esiin joustavuus ja perheiden erilaiset vaihtoehdot. Vaihtoehtojen tulisi nimenomaan tukea – ei pakottaa.

Kolmas näkökulma – työnantajan etu

Työnantajaa kiinnostaa luonnollisesti työntekijän saatavilla olo ja tehokkuus työssään. Nykyinen järjestelmä heikentää mielestäni selvästi naisen asemaa työelämässä. Yksi syy on perhevapaakustannusten kaatuminen naisen työnantajan niskaan. Tästä enemmän Suomen Yrittäjänaisten ajamassa kansalaisaloitteessa – tutustu ja allekirjoita! Toinen syy löytyy valitettavasti edelleen asenteista: nainen tulee raskaaksi, jää kotiin perhevapaille ja myöhemmin vielä hoitaa lapset kun ne sairastelevat. Kuka nyt sellaista henkilöä töihin haluaisi, näillä kustannuksilla ja riskeillä? Jos kustannukset jaettaisiin tasapuolisesti ja perheillä olisi erilaisia vaihtoehtoja lasten hoidon järjestämiseen (myös osa-aikaisia, joustavia, sairaan lapsen hoitoapua jne.), niin ehkä ne asenteetkin pikkuhiljaa muuttuisivat. Tiedoksi nimittäin että ihan oikeasti se lasten hoito ei ole enää vain äidin hommaa, vaan useimmat kahden vanhemman nykyperheet ovat tasa-arvoisia – niin lasten hoitamisessa, kuin koko perheen arjen pyörittämisessä.

Oma kokemukseni

Olen hoitanut molemmat lapsemme kotona noin 1,5-2 -vuotiaiksi asti. Nämä vuodet, kuin myös lapset, olivat hyvin erilaisia. Ensimmäinen lapsi oli helppo tapaus ja perhearki vaaleanpunaista unelmaa. Yrityksessäni oli seesteinen tilanne ja työntekijät hoitivat hommat niin että minua ei juurikaan tarvittu. Oli ihana olla kotona lapsen kanssa ja vetää vähän henkeä. Kun tyttö oli lähes kaksivuotias, palasin töihin muutamaksi päiväksi viikossa ja lapsi harjoitteli perhepäivähoitoa. Yritykseni sen hetkinen tilanne mahdollisti tämän myös taloudellisesti, sillä penniäkään edes osittaista kotihoidontukea en tässä vaiheessa enää saanut.

Toinen äitiysloma olikin sitten erilainen. Lapsi oli vaativampaa sorttia, valvotti öisin, eikä nukkunut pitkiä pätkiä päivisinkään. Olin kuvitellut tekeväni kotoa käsin töitä heti äitiyslomani loputtua, mutta kävikin niin että lapsi vei kaikki voimat ja työt kärsivät pahasti. Kaikki yrityksen ”ylimääräinen” tekeminen meni jäihin. Ei markkinointia, ei kehittämistä, ei uusia asiakkaita. Töitä tein iltaisin ja öisin, jos oli pakko. Tuolloin kävi usein mielessä että olisi ollut paljon helpompaa olla jonkun toisen palveluksessa ja keskittyä rauhassa vauvasta ja itsestä huolehtimiseen. Enkä suinkaan ole yksinhuoltaja, vaan minulla on tasapuolisesti kotitöitä tekevä mies, joka huolehtii lasten kuskaukset ja kauppareissut, kokkaa ja siivoaa.

Millaista tukijärjestelmää meidän perhe olisi tarvinnut? En osaa sanoa. Osa-aikaisia vaihtoehtoja varmaankin, niin työn kuin tukienkin suhteen. Sijaispalvelua yrittäjälle ehkä myös. Minussa majaileva ”hyvä äiti” ei halunnut laittaa kovin pieniä lapsia hoitoon, vaan halusin ehdottomasti hoitaa lapset itse. Niinpä yritin sitten keplotella (yritykseni toiminnan kustannuksella) kotiäitinä mahdollisimman pitkään, vaikka se ei ollut mitenkään enää yrityksen kannalta taloudellisesti tai toiminnallisesti järkevää.

Kysymyksiä on paljon, samoin kuin erilaisia tilanteita ja erilaisia perheitä. Miten löytää toimiva malli, joka tukisi eri vaihtoehtoja tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti, ottaisi huomioon eri osapuolten näkökulmat – ja palvelisi myös yrittäjää?

A2-teemailta tiistaina 26.2.2013. Katsottavissa Areenassa ja kommentointi sekä Facebook-ryhmässä että Twitterissä #A2ilta 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s