Hupparihörhö ja nallekarhut

Vietin perjantaipäiväni Hämeenlinnassa Retoriikan kesäkoulussa. Upea päivä, hieno tapahtuma, erinomainen puhujajoukko ja aktiivinen yleisö. Myönnän että viime vuoden livetwiittien perusteella odotukset olivat kovat ja ne kyllä ehdottomasti täyttyivät.

Tilaisuudessa esiintyi toinen toistaan kovempia puhujia ja vaikuttavia & vakuuttavia esiintyjiä. Jokainen esitys oli oma ainutlaatuinen juttunsa ja yhdessä niistä muodostui hieno kokonaisuus. En lähde tässä referoimaan kaikkia esityksiä (Ville Tolvanen bloggasi jo muutaman jutun) vaan tartun kahteen minuun vaikuttaneeseen puhujaan:

Sami Kuusela

Sami tunnetaan nykyisin Hupparihörhönä, miehenä joka teki EVA:lle pamfletin ja joka saarnaa nyt startuppien puolesta. Esitys ei ehkä ollut niin hiottu kuin kokeneiden poliittikkojen tai muiden puhetyöläisten, mutta omassa rosoisuudessaan ja autenttisuudessaan se varmasti herätti ne kuulijat, joita aihe kosketti. Sami jätti jälkeensä monta kysymystä: Miten saada Suomi nousuun? Miten selviämme rakennemuutoksesta? Miten saada sukupolvien välinen kuilu pienemmäksi? Miten saada Suomen startup-skene samalle tasolle Ruotsin kanssa?

Pamfletin kunnianhimoinen tavoite on tuoda sijoittajat ja startupit lähemmäksi toisiaan. Samin visiossa suomalaiset (suur)yritykset innostuvat startupeista ja näkevät niissä kytevän potentiaalin. Startupit voisivat auttaa monia perinteisten toimialojen yrityksiä kehittymään uusille urille muuttuvassa maailmassa. Huoli on se että mikäli suomalaiset yritykset eivät löydä eivätkä näe tätä potentiaalia hyödyllisenä, ulkomaalaiset yhtiöt ostavat lupaavimmat tapaukset. Tulevaisuuden kilpailukykymme tulee riippumaan osittain siitä, miten kohtelemme omia startuppejamme.

Jos Samin alkuperäinen haave nuorena startup-yrittäjänä oli ”Pelei ja muijii”, niin nyt keski-ikäisenä merkityksellisyyttä etsivänä 40+ miehenä unelmat ovat ehkä hieman toisenlaiset. Jos kiinnostuit Samin jutusta niin osta lippusi Kulttuuritehdas Korjaamolla pidettävään ”Herätyskokoukseen” ja lähde mukaan ihmettelemään Hupparihörhöjen maailmaa. Aloita lukemalla pamfletti ettet ole ihan pihalla siitä mistä puhutaan.

Tomas Mazetti 

Tomas on menestynyt mainosmies, sissimarkkinoija ja perheenisä. Tämä erittäin sympaattinen ruotsalainen piti päivän lyhyimmän esityksen kertomalla itsestään ja arvoistaan – oman elämänsä tarinan. Toki hän siinä sivussa kertoi myös nallekarhutempauksen taustat  sekä muutamasta muusta jutusta, joita he ovat tehneet. Tomas jätti paljon tilaa yleisölle ja loppuaika kulutettiinkin keskustelun merkeissä. Erään yleisökysymyksen (jonka esitti muuten Sami Kuusela) vastauksena Tomas tunnusti pelkäävänsä rahaa. He ovat tarkoituksella pysyneet pieninä ja ketterinä ja ottaneet menestyneestä yrityksestään ulos vain sen verran, kuin on ollut kohtuullista. Loput rahat on käytetty nallekarhutempauksen tapaisiin juttuihin. Tomasin arvot kumpuavat lapsuudesta ja koulussa vaikuttaneesta sijaisopettajasta. Opettajan neuvot olivat iskostuneet nuoren Tomasin päähän:

 1. Tee aina niinkuin sydämesi sanoo
 2. Älä koskaan tee asioita rahasta
 3. Tee jotain mitä muut eivät ole aiemmin tehneet

Hassuinta on kuulemma ollut se että kun he ovat halunneet olla tekemättä mitään rahasta, raha on tullut heidän luokseen. Yrityksen tarina ja tekeminen on ollut niin vakuuttavaa että asiakkaita ei ole tarvinnut liiemmälti etsiä. Tomasin sanoin:

”Ajattelemme että on olemassa vain yhdenlaista markkinointia: tarinoiden kertomista. Uskomme, että maailmaa voi muuttaa vain kertomuksilla. Hyvä kertomus leviää itsestään. Ihmisille ei tarvitse maksaa, jotta he kertovat sen eteenpäin.”

Ja

”Mainonnan ostaminen on kuin maksaisi kaverilleen, että se suostuu kuuntelemaan”

Pär Österlund teki sekä Samin että Tomasin esityksistä hauskat kuvitukset, jotka löydät oheisista Twitter-linkeistä: Samin esitys & Tomasin esitys. Päivän livetwiitit löytyvät hashtagilla #rkesakoulu.

Mainittakoon vielä että päivän päättänyt Jari Sarasvuo tarjosi taattua tavaraa. Karismaattinen mies oli avoimena yleisönsä edessä ja hurmasi takuulla meidät kaikki. Pysähdy. Palvele. Pyydä. Siinä Jarin teesit meille päivän lopuksi. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin päätän raporttini Retoriikan kesäkoulusta.

3 kommenttia

 1. Reblogged this on Lähde mukaan! and commented:

  Linkissä kuulumisiani Retoriikan kesäkoulusta. Tilaisuudesta tarttui paljon ideoita haaviin myös pääkonttoria ajatellen. Pääsin kahvitauolla juttelemaan ”Hupparihörhö” Sami Kuuselan kanssa ja sain hyviä vinkkejä siitä miten Pääkonttorikin voisi tukea Salolaista startup-skeneä. Sami etsii juuri tällaisia yhdistäviä voimia, yhdistäviä paikkoja, joissa nuoret startup-aktiivit voisivat kohdata vanhepia ”tieteenharjoittajia” ja verkostoitua myös isompien yritysten kanssa. Jätetään asia hautumaan…
  Tiina

 2. Oli minullakin tavoitteena kesäkoulu, mutta ensi vuoteen jäi.

  Oikeastaan aina olemme keskellä startup-skeneä. Ei vain aina tule ajatelleeksi, että kokeneimmat ostajat, siis vähän vanhemmat ja myös ostovoimaisimmat voisivat rikastaa omaa ympäristöään ja mahdollistaa uusia asioita muillekin, valitsemalla usein toisin.

  Valitsemalla aina samaa ja samoin, ei meillä ole pian tarjota itsellemme eikä kenellekään mitään uutta ja erilaista.

  Valitsemalla ”jäätelöllesi” aina uuden ostopaikan saattavat nuoret yrittäjät olla pian maan toivoja palvelu- ja teknologiainnovaatiostartupissaan.

  1. Kiitos Mika kommentista – todellakin totta tuo! Pitäisi enemmänkin rikkoa rutiineja ja tarjota uusille yrittäjille mahdollisuuksia näyttää kyntensä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s