Mitä sulle on tapahtunut?

”Mitä sulle on tapahtunut?” Se on kysymys, jonka kuulen nykyisin lähes päivittäin. Kuulen sen joka kerta, kun tapaan henkilön, jota en ole nähnyt muutamaan kuukauteen. No mitä ihmettä minulle sitten oikein on tapahtunut? Minäpä kerron. Mutta ensin kerron, miksi kerron (koska sitäkin moni ihmettelee).

Kerron koska

  • haluan vastata kaikille ihmettelijöille yhteisesti ja yhdellä kertaa
  • haluan kannustaa muita samassa jamassa olevia
  • haluan avoimesti suositella, kehua ja kiittää! Ai ketä? No se selviää tuolla vähän myöhemmin.

Matka alkoi oikeastaan jo puolitoista vuotta sitten kun huomasin voivani aika huonosti. Toinen lapsemme oli valvottanut minua kaksi ja puoli vuotta ja olin muuttunut zombieksi. Olin myös parin raskauden myötä (seli seli) onnistunut keräämään about 20 kg ylipainoa!! Noista mietteistä enemmän kirjoituksessani ”Hyvinvoinnin vuosi 2013”. Moni asia tuosta kirjoituksesta jäi silloin vielä haaveeksi, mutta tärkein toteutui. Sain yöuneni takaisin ja sen myötä paljon uutta energiaa.

Ensin mieleni teki kanavoida tuo energia työhön. Halusin myös pois kotitoimistolta, joten ryhdyin puuhaamaan itselleni mieluisaa työtilaa. Projektin tuloksena ja monien vaiheiden jälkeen syntyi Hub Salo, joka avattiin marraskuussa 2013. Viime syksynä hubin avajaisten kynnyksellä pohdiskelin ”Mikä minusta tulee isona?”. Tässä kuvassa pidän puhetta Hub Salon avajaispäivänä 1.11.2013. Olkoon tämä se virallinen ”ennen” -kuva.

Avajaiset

Kun Hubi oli saatu avattua, oli aika kypsä muillekin muutoksille. Yksi ensimmäisiä vuokralaisia ja uusia työkavereitani oli Lehtosen Liisa, joka toimii päivätyönsä ohella Cambridge ohjelman valmentajana. En ollut ikinä kuullutkaan moisesta, mutta kun Liisa kertoi minulle oman tarinansa, olin aika vaikuttunut! Voisiko tämä olla se keino, joka auttaisi minuakin viimein karistamaan kroppaan kasautuneet ylimääräiset kilot ja palautumaan peräti hääpäiväni aikaisiin mittoihin?

Hain motivaatiota vielä jonkin aikaa, mutta sitten pari viikkoa ennen joulua päätin että se on ”nytku” eikä ”sitku”. Sovimme Liisan kanssa ensimmäisen tapaamisen, katsoimme sopivan tavoitteen (ne hääpäivän mitat) ja aloitin painonpudotusprojektin. En selosta tässä Cambridge ohjelmaa sen enempää (lukekaa tuolta sivuilta), totean vain että onpahan ollut kuulkaa uskomattoman helppoa! Valitsimme lähtötasokseni kakkosen eli erittäin niukkaenergisen dieetin. Vuorokauden kalorimäärä oli noin 800 kcal, josta kolme ateriaa eli reilu puolet Cambridgen omia tuotteita (patukat, pirtelöt, keitot ) ja toinen puoli kasviksia, vihanneksia, marjoja ja vähärasvaisia proteiineja (raejuustoa, kanaa jne).

Aloitusmitat (ai kauhistus!): Pituus 170 cm ja paino 93 kg. Painoindeksi yli 32 ja rasvaprosentti kevyet 45. Siinä sitä oli mistä lähteä pudottamaan.

Laihdutuskeinona on ollut ruuan määrän kontrolloiminen sekä säännöllinen syöminen. En ole lisännyt liikuntaa oikeastaan lainkaan (talvisin olen sohvaperuna ja sillä sipuli), mutta olon kevennyttyä ja kevään tullen into liikkumiseen on tullut ihan luonnostaan ja pakottamatta.

Suurin ongelmani on ollut ruuan määrä sekä syömisen jaksottaminen. Söin usein kehnon aamiaisen, jätin lounaan välistä ja elin kahvilla ja kekseillä koko työpäivän. Iltaa kohden vatsa alkoi kurnimaan ja sitten saatoin syödä aivan ylen. Kerralla syödyt määrät olivat liian suuria, vaikka aterioita ei montaa päivässä ollutkaan. Lisäksi olen ollut kova herkuttelemaan ja viinikin maistuu. Kotona ruuan laatu on ollut ihan ok. Teemme yleensä ruuat itse, käytämme tuoreita ja hyviä raaka-aineita, emme syö eineksiä. Mutta ne määrät. Ja pullat ja suklaat ja muut herkut.

Olen ollut aivan ymmälläni että miten ihmeessä olen tästä selvinnyt näin hienosti ja millaisiin tuloksiin olen päässyt! Kuten rakas kolleegani sanoi juuri eilen: ”Ihmeen helposti se on näin sivusta seurattuna mennyt ja on sen kanssa voinut tehdä duuniakin kokoajan ihan normaalisti”. Kiitos Laura :). Olen voinut äärettömän hyvin enkä ole ollut mitenkään erityisen kiukkuinenkaan. Olen nukkunut paremmin kuin koskaan ja jaksanut enemmän kuin ennen.

EväätNykyisin evääni työpäivälle voivat näyttää vaikkapa tältä. Muutama Cambridge-tuote kiireen yllättäessä (ruokarytmistä pidettävä kiinni!),  välipalaksi rahkaa ja marjoja tai raejuustoa ja tomaatteja. Raejuustoa pistän aina myös Cambridgen pussikeittoon sattumiksi. Patukka tulee varmasti jäämään pysyväksi evääksi golfbägiini ja pirtelöt & keitot varalounaaksi töihin. Olen oppinut että ruokailusta ei tarvitse tehdä vaikeata. Jos en ehdi lounaalle, niin pääasia on että syön jotain järkevää päivälläkin – ja tarpeeksi usein. Tämä on ollut isoin oppi minulle ohjelman aikana ja tulee olemaan tärkein eväs myös painonhallinnassa.

Olen vastaanottanut jonkin verran myös kritiikkiä ja negatiivisia kommentteja. ”Noi pussidieetit on ihmedieettejä, ei painonpudotus niiden avulla ole pysyvää”. No mutta haloo! Ei painonpudotus ole ikinä pysyvää, jos dieetin jälkeen palaa takaisin entisiin tapoihinsa. Ihan sama millä konstilla laihduttaa. ”Noin nopeasti kun laihdutat ja ilman liikuntaa, niin menetät vaan lihasmassaa etkä rasvaa” (alkuvauhti oli kieltämättä kova, 2 kg viikossa). Tämä myytti kiinnosti minuakin ja tein simppelit laskutoimitukset rasvaprosentin avulla: miinusta 18 kiloa, josta rasvaa 16 kg ja lihasta 2 kg. Varmasti, jos olisin yhdistänyt liikunnan laihduttamiseen, olisin säilyttänyt nuo pari lihaskiloa. Mutta olisinko pystynyt olemaan näin niukalla energialla ja pudottamaan painoa näin helposti ja tehokkaasti? En ole siitä lainkaan varma. Minulle sopi hyvin vauhdikas laihdutus (keskittyminen siihen!) ja liikunnan lisääminen vasta loppuvaiheessa asteittain. Kummasti ne lihakset ovat alkaneet kiinnostamaan nyt, kun on pieni mahdollisuus että ne jostain nahan alta näkyvätkin!

Joku arvosteli myös valmentajan roolia – että se on ihan huuhaata. Väitän toisin. Valmentajan tuki on ollut mielettömän tärkeätä ja säännölliset punnitukset se sopiva ”pelote”, joka on pitänyt pahimmat repsahdukset loitolla. Liisan napakka ja päättäväinen tsemppaus: ”Sinä pystyt siihen, pärjäät hienosti!” on ollut se viimeinen niitti tälle onnistumiselle. Tässä yhteydessä haluankin vielä lämpimästi kiittää Liisaa siitä duunista mitä olet kanssani tehnyt. En olisi onnistunut ilman sinua!! Liisan valmentajaprofiiliin pääset tästä ja sivulta löydät mm. Pekan ja Terhin huikeat onnistumistarinat!

Kotoa löytyvät kuitenkin ne kaikista tärkeimmät tukijoukot. Olen saanut runsaasti ihailevaa ihmetystä osakseni niin mieheltäni kuin lapsiltani. Sekä ulkomuodostani, uusista vaatteistani että henkisestä kantistani. Lapset oppivat tosi äkkiä että ”äiti syö nyt niitä omia juttujaan” ja he ovat spontaanisti ja suloisesti kommentoineet pienenemistäni. Jossain vaiheessa nuorempi ilmoitti että ”äiti sä et ole enää yhtään pullea”. Kiitos teille rakkaat <3!

Entäpä ne strategiset mitat NYT tasan 5 kk myöhemmin? Paino 75 kg (-18 kg) ja BMI 26. Rasvaprosentti on pudonnut 11 %-yksikköä 34 %:iin. En laita tähän mitään tuoretta ”selfietä” itsestäni, mutta paljastetaan sen verran että tässä kuvassa (vuodelta 2003) näkyvät housut ovat tallessa ja ne mahtuvat jälleen päälleni!

Punaiset housut

Nyt 36 (!!) voipakettia kevyempänä mieli tekee jälleen salille treenaamaan ja pyörälenkille. Golfkierros sujuu fyysisesti helpommin kuin vuosiin! Aion nipistää vielä muutaman kilon ja saada täydet -20 kiloa täyteen. Se on tämän loppukevään tavoite. Syksyllä edessä on iso haaste, kun golfkausi jossain vaiheessa loppuu ja sohva taas kutsuu. Siihen mennessä sohvaperunasta on kuoriuduttava liikunnan riemun uudelleen löytänyt henkilö, joka ei anna itsensä repsahtaa talven aikana. Mutta se on sitten kokonaan eri blogikirjoituksen aihe se. Ja siihen tarvitaan ehkä sitä PT:tä. Samuliiiiii…..!!!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s