Uuden vuoden avaimet

Flashback

Uuden vuoden aatto 31.12.2002. Päällä mustat vaatteet ja lahjaksi saatu Max Maran musta nahkatakki. Lainassa isäni kaunis asunto meren rannalla Espoossa. Ystäviä, ruokaa, juomaa, musiikkia. Bileet. Muistan tuon 12 vuoden takaisen illan vieläkin kuin eilisen. Tuo ilta oli loppuelämäni ensimmäinen ilta. Olin vihdoin toipumisen tiellä.

Takana oli muutama erittäin rankka vuosi: työuupumus, masennus, leikkaushoitoa vaatinut sairaus, yksinäisyys. Siinä joitain syitä vuosia jatkuneeseen pahaan oloon. Masennuksesta on kirjoitettu paljon, joten en tartu siihen tässä sen enempää (jos asia kiinnostaa, lue vaikkapa tämä Pete Poskiparran bloggaus). Vuoden 2003 alkaessa olin kuitenkin voiton puolella kaikista näistä. Kuka olisi uskonut…

Set yourself up – uuden vuoden avaimet

Sain viime viikolla (mainos)postia Michael Hyattilta. Yleensä heitän nämä jenkki-massapostittajien viestit samantien roskakoriin, mutta jokin Michaelin viestissä osui silmääni. Hän halusi jakaa vinkit siitä, mitä muutama erittäin aikaansaava ihminen tekee vuoden vaihtuessa. Tartuin tilaisuuteen ja tilasin tuon tyrkyllä olleen ilmaisen e-kirjan (sinäkin voit tilata sen tästä linkistä jos kiinostaa).

Jutussa on haastateltu joitakin menestyneitä ihmisiä eli amerikkalaisin termein ”Super-Succesful High Achievers”. Super-menestyneitä ylisuorittajia siis. Jep. Mutta anyway – päästyäni yli tästä ylikuorrutuksesta, luin tyyppien pointit ja niissä oli jopa ihan järkeä. Tässä lyhyttäkin lyhyemmät tiivistelmät siten, kuin itse ne ymmärsin ja tulkitsin:

Läpikäy mennyt vuosi

Yllättävän moni listatuista ihmisistä otti vuoden lopussa vapaata. Päivän, viikon tai pari – ainoastaan toteuttaakseen tietyt vuodenvaihteen rituaalit, joista yhtenä oli menneen vuoden läpikäynti.

Mieti missä olit vuosi sitten? Missä olet nyt? Missä haluaisit olla vuoden päästä?

Säilytä positiivisuutesi

Keskity onnistumisiisi. Jätä epäonnistuneet kokeilut taaksesi ja nauti siitä mitä sait aikaiseksi.

Ilmaise kiitollisuutesi

Kiitä niitä, jotka ovat auttaneet sinua vuoden aikana tai vaikuttaneet matkaasi. Mieti myös, mistä haluaisit olla kiitollinen vuoden kuluttua.

Hankkiudu eroon ylimääräisestä

Tee vain asioita joista pidät ja joista on sinulle hyötyä. Jos teet jotain ”hyödytöntä” tai ”tuottamatonta” perustele itsellesi, miksi haluat kuluttaa siihen aikaasi. Huom! ”Hyöty” ei ole sama kuin raha.

Aseta houkuttelevia tavoitteita

Tavoitteet motivoivat meitä ja pitävät meidät polulla huonoinakin päivinä.

Paloittele ne

Tarkoittaa että pureskele norsu palasiksi. Jos tavoitteesi ovat vuoden päässä, tee neljännesvuosi-, kuukausi- ja viikkotavoitteet. Seuraa etenemistäsi!

Your day is your week is your month is your year.
Chris Brogan

Aikatauluta vuotesi

Merkitse tärkeät päivät ja ajanjaksot vuosikalenteriisi jo valmiiksi. Lasten syntymäpäivät, hääpäivä, lomat, tärkeät messut, konfrenssit ja tapahtumat. Näin sinulla on valmis runko, josta et lipsu.

Irroittaudu

Last but not least. Ota lomaa. Rentoudu. Lepuuta. Irroittaudu. Merkkaa tämä jakso kalenteriisi edellisen kohdan tapahtumien lisäksi ja pidä siitä kiinni. Kukaan meistä ei ole yli-ihminen, kenenkään pää ei kestä ilman kunnon lomaa. Jos joku niin väittää, älä usko. Ennemmin tai myöhemmin se koituu hänen kohtalokseen.

Lopuksi

Päätin ylläolevien ohjeiden seurauksena kelata asioita hieman yhtä vuotta pidemmälle ja siksi palasin tuohon maagiseen iltaan 12 vuotta sitten. Uusi vuosi sai silloin uuden merkityksen ja juhlasta tuli suosikkijuhlani vuosikalenterissa. Se ei tarkoita sitä että joka vuosi pitäisi järjestää vuosisadan megabileet, vaan sitä että jokainen uusi vuosi on juuri sillä hetkellä merkityksellinen. Kutsutut vieraat juuri sinä vuonna tärkeitä. Välillä olemme juhlineet perheen kesken ja välillä on järjestetty isompia pippaloita.

Tuolloin 12 vuotta sitten bileissä tanssittiin paljon. Mukana olleet rakkaat ystäväni muistavat takuulla biisin, joka soi repeatilla lähes koko illan. Se biisi oli juuri ilmestynyt, nuoren Robbie Williamsin uusin hitti ”Feel”:

I just wanna feel
Real love
Feel the home that I live in
Cos I got too much life
Running through my veins
Going to waste

Tuon illan jälkeen, toipumisen tiellä keväällä 2003, tapasin elämäni miehen. Kesällä 2005 menimme naimisiin ja tänään meillä on kaksi ihanaa tytärtä. Ensi kesänä vietämme 10-vuotishääpäiväämme.

Life is what happens when you’re busy making other plans.

Hyvää uutta vuotta!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s