Pommin jälkeen

Salon kaupunki ja sen asukkaat ovat shokissa. Viimeisetkin rippeet koko kaupungin vaurauteen ja maailmanmaineeseen nostaneesta ainutlaatuisesta yrityshistoriasta on pyyhitty tänään pois. Jäljellä vielä olleet viimeiset mohikaanit – reilut 1000 ex-Nokialaista eli nykyistä ja kohta entistä Microsoftilaista – menettävät näillä näkymin työpaikkansa. Joukossa on myös oma rakas mieheni Tommi, joka meni aikanaan Nokiaa edeltäneeseen Mobiraan töihin suoraan koulunpenkiltä joskus vuonna 1986.

Salon yksikön lakkautusuutinen oli todellinen pommi. Sisäpiiriläisenä kuulin toki mieheni työpaikan huhut, puhelinuutuudet ja muut salaisuudet ennen kuin ne lehdestä luettiin. Tämän päivän uutisesta ei kuitenkaan kukaan hiiskunut edes yrityksen sisällä etukäteen mitään. Vielä jokunen kuukausi sitten oli johdon toimesta puhuttu erityisesti Salon suhteen aivan jotain muuta. Mutta näin se menee. Markkinavoimat ratkaisevat – eivät tunnesiteet, arvot tai vanhat lupaukset. Salon yksikkö lopetetaan ja ihmiset jäävät ilman töitä. Sen pituinen se.

Entä tämän jälkeen? Mitä tästä seuraa? Otan nyt kantaa vain Salon tilanteeseen, koska olen sitä yrittäjän ja perheenäidin roolissa seurannut vuodesta 2003 saakka. Silloin muutin Helsingistä Saloon ja rakastuin (mieheni ohella) tähän mahtavaan pikkukaupunkiin.

Lyhyellä aikavälillä seuraukset ovat tietenkin lamaannuttavia. Seuraa shokkivaiheet, jotka kukin käy lävitse omalla tavallaan. Myös kaupunki kollektiivisesti käy läpi omaa shokkiaan. Tämän huomaa jo selvästi mm. suosituissa puskaradio– ja kuntalaisfoorumi Facebook-ryhmissä. Tällainen raju tilanne on kuitenkin aina myös iso mahdollisuus, kuten on hallitusta ja pääministeriä myöten tänään toisteltu. Sekä hallituksen että Salon kaupunginjohtajan puheissa nousi tänään jälleen erittäin voimakkaasti esiin yrittäjyys ns. ”pelastavana voimana”, pureudun tässä nyt siihen.

Miksi ja miten sitten juuri yrittäjyys voisi nostaa Salon tästä suosta?

  1. Kauppiasveri. Salolla on erittäin vahva maine loistavana kauppapaikkana ja hyvän palvelun tyyssijana. Moni kivijalka on joutunut luovuttamaan, mutta moni on vielä sitkeästi jäljellä ja menestyy. Kaupanteko on täällä verissä ja digitalisaatio tuo siihen uusia ulottuvuuksia. Tämä pitää osata hyödyntää!
  2. Yhteistyötaidot. Salossa osataan jo tehdä hienoa yhteistyötä yrittäjien ja yritysten kesken. Tuloksena on nähty monta isompaa ja pienempää kampanjaa, tempausta, tapahtumaa. Joskus kateus nostaa päätään ja yrittäjäkaveri nähdään uhkana, mutta tästä asenteesta kun päästään yli uuteen avoimeen maailmaan, meillä on isot mahdollisuudet onnistua.
  3. Työvoiman saatavuus. Salossa on sattuneesta syystä erittäin hyvä työvoiman saatavuus. Työttömien aktivoimiseksi ja kouluttamiseksi on tehty paljon toimia ja työllistämisen esteitä on madallettu. Palkkatukea ja kaupungin työllistämistukea käytetään ahkerasti ja työkokeilupaikkoja löytyy. Näitä tukitoimia lisäämällä ja näihin rahoja kohdentamalla tiedän (omasta kokemuksestani) että on mahdollista löytää paljon niitä kuuluisia piilotyöpaikkoja.
  4. Osaaminen. Salossa on todella monipuolista osaamista ja kohta sitä vapautuu lisää. Uskon poikkitieteelliseen toimintaan ja toivon että tätä osaamista ei klusteroida liikaa. Toivon että mahdollistamme eri alojen osaajien törmäyttämisen, jotta synnytämme uusia liikeidoita ja uutta liiketoimintaa. Mitään osaamista ei saa väheksyä, vaan kaikkia tarvitaan hyvän tiimin ja hyvän bisneksen rakentamiseen. Tähän innovaatiotoimintaan toivon aiempaa enemmän resursseja esim. Oulun Yritystakomon tai jonkun muun hyväksi havaitun mallin mukaan.
  5. Toimitilat. Salossa on paljon vapaata hyvää (ja edullista!) toimitilaa yritysten kasvaa ja kehittyä. En malta olla mainitsematta perustamaani Hub Saloa – yrittäjien yhteisöllistä työtilaa tässä yhteydessä. Alkavia ja kasvavia yrittäjiä auttaa eniten juuri toinen yrittäjä ja myönteinen yrittämisen ympäristö ja vertaistuki. Meillä on Hubilla nähty jo monta pientä menestystarinaa ja pari lisää on muhimassa. Salossa on muitakin hyviä esimerkkejä tällaisesta verkostoitumisesta ja sen hyödyistä. Toivon että Saloon nousee monta uutta yrittäjien keskittymää ja yrittäjien välinen yhteistyö lisääntyy entisestään.

Puitteet ja perusta ovat siis Salossa kunnossa – kunhan pöly hieman laskeutuu, on tartuttava oikeasti toimeen ja vielä paremmalla meiningillä kuin aiemmin. Nyt ei voi enää puuhastella. Yrityssalo tulee varmasti olemaan jälleen isossa roolissa sekä toiminnan organisoinnissa että Saloon korvamerkittyjen rahojen käytössä. Rahat on kohdistettava pitkäjänteisesti ja ns. tempputyöllistäminen pitää unohtaa. Paljon on jo aiempien rakennemuutosvuosien varrella kokeiltu ja tehty, mutta paljon on vielä kokeilematta ja tekemättä. Nyt on aika kaivaa kaikki vanhat ideat naftaliinista ja keksiä jatkoksi vielä pussillinen uusia. On myös aktiivisesti ja avoimesti viestittävä kaikesta tekemisestä – niin Salon kaupungin, Yrityssalon, kuin muidenkin toimijoiden. Toiminnan on oltava avointa ja läpinäkyvää – vain siten se voi saavuttaa kaikkien osapuolien luottamuksen ja johtaa menestykseen. Salon kaupunki on tänään julkaissut tiedotteen, jossa se kertoo mihin toimiin seuraavaksi ryhdytään.

Toivon totisesti että kaupungin johto ja me nykyiset ja tulevat yrittäjät onnistumme kaikessa tässä. Esteitä löytyy varmasti korvien välistä ja asenteista, mutta niistä on päästävä yli. Ei saa menettää uskoa. On uskallettava lausua ääneen isoja tavoitteita ja unelmoida suuria. Suuret tavoitteet puretaan sitten pienempiin palasiin ja aletaan etenemään niitä kohti pala kerrallaan. Baby steps.

Pienistä puroista kasvaa toivottavasti jälleen se iso joki, joka virtaa voimalla ja palauttaa tämän pienen, sisukkaan ja kovia kokeneen kaupungin jälleen vaurauden ja kukoistuksen tielle.

3 kommenttia

  1. Kaikilla ei ole varaa HUB-Saloon. Kotistot on osittain vastaava, ilmainen vaihtoehto,

  2. Päivitysilmoitus: Salo, Microsoft ja tulevaisuus

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s